Kronologi

Når man finder fjerne slægtninge i kirkebøger, folketællinger samt andre kilder og man forsøger at danne et billede af den eller de personer man finder, så er samfundet og selve tidsalderen omkring dem, et vigtig aspekt man må have med.

Ofte ser man en slægtning der er død i en meget tidlig alder og måske hænger det sammen med en storbrand, pest, krig eller lignende. Eller når det beskrives i en fortælling, at en tur fra København ud over Valby Bakke, er en dagsrejse, er det selvfølgelig svært at sætte i relief til dagens Danmark. Nu er det en selvfølge at “smutte” forbi København, Aarhus, Aalborg, Esbjerg eller Odense, for at besøge familie eller se en fodboldkamp, hvad enten det så er med bil, tog eller fly.

Men der var engang hvor de fleste mennesker ikke havde transportmidler men blot måtte gå. Senere bliver det mere almindeligt (for de bedre stillet) at have hest, cykel eller bil til deres rådighed. Cyklen ses første gang i København i 1880, men som almindeligt hvermandseje går der mange år endnu. De offentlige transportmidler som tog, sporvogne og busser bliver først almindeligt efter 2. verdenskrig mens biler, altså som generel hvermandseje, først bliver almindeligt i 1970´erne og frem. I dag er det en selvfølge, at fragte sig selv fra den ene ende af landet til den anden, uanset hvilket transportmiddel man bruger.

Klik på perioderne for at se hvad der er sket, hovedsageligt i Danmark, siden 1750:


1750-1799 1800-1849 1850-1899 1900-1949 1950-1999 2000-2049

 

Kilderne til den kronologiske oversigt kommer fra bøger samt diverse websites:

  • stass.dk, stormp.kk.dk og geocities.com/capitolHill/Rotunda/2209/Denmark_notes.html (indhold siden fjernet)

Denne hjemmeside benytter cookies. Ved at blive på hjemmesiden, accepterer du vores brug af cookies.